Leer alles over brandveiligheid en preventie voor je huis, waaronder het belang van brandblussers, rookmelders, en meer. Ontdek de beste plaatsen om je veiligheidsproducten op te bergen, en ook tips voor een brandveiligheidsplan.
Bewustwording, voorlichting en voorbereiding zijn de beste manieren om de veiligheid van je huis en je dierbaren te verzekeren.
Van brandblussers tot brandwerende isolatie, een brandbeveiligingsbedrijf kan je helpen aan alles wat je nodig hebt om je huis veilig en beveiligd te maken in geval van brand.
1. Houd altijd een brandblusser bij de hand
Bewaar een brandblusser in de keuken, garage, of in de buurt van andere potentieel gevaarlijke plaatsen, zoals je oven en open haard. Zorg ervoor dat je alle onderhouds-, test-, en gebruiksrichtlijnen van de fabrikant volgt die bij je brandblusser zitten.
2. Installeer koolmonoxidemelders & rookmelders
Installeer koolmonoxide- en rookmelders en onderhoud ze regelmatig om je te wapenen tegen dodelijke gaslekken en brandgevaren. Zorg ervoor dat je de batterijen regelmatig vervangt en test ze eens per maand.
Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor de beste plaatsing van deze levensreddende apparaten in je huis. Rookmelders moeten altijd aan het plafond geïnstalleerd worden, terwijl koolmonoxidemelders in de buurt van slaapvertrekken, zoals slaapkamers en gangen, moeten worden gehouden.
3. Vermijd overbelasting van verlengsnoeren
Verlengsnoeren zijn niet ontworpen voor langdurig gebruik; vervang ze regelmatig. Houd verlengsnoeren uit ruimten met veel verkeer, en controleer ze regelmatig op beschadigingen. Overbelast verlengsnoeren met stekkers niet en zorg ervoor dat je het maximaal toegestane vermogen niet overschrijdt.
4. Gebruik haardschermen ter bescherming
Houd een scherm of een deur van hittebestendig glas voor je haard om te voorkomen dat vonken en sintels naar buiten vliegen. Openhaardschermen werken goed als decoratief element of als middelpunt in je woonkamer, en helpen een veiliger omgeving te scheppen voor kinderen en huisdieren.
5. Negeer de veiligheid van open haarden niet
Gebruik nooit benzine, kerosine, of aanstekervloeistof om een vuur in je haard te maken. Controleer regelmatig op scheuren, losse bakstenen, of andere gebreken in je haard.
6. Houd brandveiligheid in gedachten in de keuken
Laat toestellen nooit onbeheerd achter tijdens het koken. Dek bij een vetbrand de vlam af met een deksel. Draai alle pannenkrukken naar het midden van het fornuis. En controleer altijd dubbel of je je apparaten na gebruik hebt uitgezet.
7. Installeer uitgangs- en noodverlichting
Branden kunnen stroomuitval veroorzaken, en omgekeerd. Het hebben van nood- en uitgangsverlichting kan levens redden. Zorg ervoor dat de bewoners van je huis een veilig verlichte en duidelijk aangegeven weg naar buiten hebben, voor het geval je gewone verlichting uitvalt. Dit is vooral belangrijk voor niet-residentiële gebouwen of woningen die vaak gasten ontvangen, omdat de bewoners van het gebouw misschien niet vertrouwd zijn met hun omgeving. Vergeet ook niet geregeld onderhoud noodverlichting conform NEN-EN 50172.
8. Voorkom elektrische schade met overspanningsbeveiligers
Als je veel elektrische apparatuur hebt, helpen overspanningsbeveiligers schade bij stroompieken te voorkomen. Dit is iets anders dan stekkerdozen, die alleen maar meer stopcontacten voor gebruik opleveren. Sluit nooit een overspanningsbeveiliging op een andere aan als een “margrietketting” – dit kan leiden tot doorgebrande zekeringen of elektrische brand.
9. Gebruik brandwerende isolatie
ROCKWOOL brandwerende isolatie is bestand tegen temperaturen tot 1177 C zonder te verbranden of te smelten. Onbrandbare steenwol isolatie helpt bij het voorkomen van vlamverspreiding of het produceren van giftige rook in geval van brand; deze factoren kunnen kritieke extra tijd en bescherming bieden die nodig is om een ontsnapping te vergemakkelijken.
10. Wees voorbereid met een uitgangsplan
Laat een reserve-uitgangsmethode voorbereiden voor het geval je primaire methode geblokkeerd is – koop inklapbare ladders om bij een raam te plaatsen. Open nooit een warme deur; als de bovenkant van de deur, de knop en de kier warm of heet aanvoelen, gebruik dan je secundaire vluchtweg. Als je door een rokerige ruimte moet vluchten, bedek dan je mond en blijf zo laag mogelijk bij de grond. En leer kinderen zich niet te verstoppen (zeg, onder een bed) voor brandweerlieden!