Manieren om een inbraak te voorkomen

Nederlandse huishoudens zijn tegenwoordig verplicht maatregelen te nemen, om tijdig gewaarschuwd te worden in het geval van brand in huis. Zo moet iedere etage in huis voorzien zijn van een rookmelder. Niet alleen ben je het verplicht; het geeft je ook een veilig gevoel. Datzelfde geldt voor het gebruik van een alarmsysteem of andere vormen van inbraakpreventie in huis. Slotenmakers wijzen op het feit, dat lang niet ieder huishouden haar inbraakbeveiliging op orde heeft. Denk bijvoorbeeld aan sterk verouderde sloten op ramen en deuren, het ontbreken van alarmsystemen binnen woningen en het uitblijven van het gebruik van een beveiligingscamera om de pakkans te vergroten. In dit geval lees je meer over de wijze waarop je een inbraak in huis kunt voorkomen.

 

Tip: besteed nog voor het vertrek naar je vakantieadres aandacht aan de inbraakveiligheid van je woning. Inbrekers zijn specifiek in de zomerperiode erg actief. Veel mensen zijn van huis en delen hun vakantiefoto’s openlijk op sociale media. Inbrekers weten op basis hiervan precies waar ze hun slag kunnen slaan.

 

Start met het gebruik van de juiste sloten

Een goede basis voor de inbraakbeveiliging van je woning is het gebruik van kwalitatief sterke sloten. Het is als consument niet eenvoudig om zelf te bepalen welke sloten veilig zijn. Let bij de aanschaf van nieuwe sloten op de beoordeling die deze sloten krijgen van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG). Deze partij keurt sloten en beoordeelt deze op basis van de weerstand die ze bieden bij een inbraakpoging. Er wordt specifiek naar de weerstand bij de meest voorkomende inbraakmethodes gekeken. Kerntrekken is er een voorbeeld van, evenals lockpicking. Ga voor sloten met tenminste twee, maar bij voorkeur drie sterren. Houd er hierbij rekening mee dat een goed slot alleen een inbraak niet voorkomt, zelfs niet wanneer het slot drie sterren krijgt van SKG.

 

Tip: wanneer je een slot met drie sterren gebruikt, kom je mogelijk in aanmerking voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Kijk eens naar de exacte voorwaarden hiervan, om te zien of jouw woning hieraan voldoet.

 

Monteer een alarmsysteem in je woning

Combineer de goede sloten op ramen en deuren met een alarmsysteem in huis. Hierbij heb je de keuze tussen een standaardpakket en een op maat samengesteld systeem. Dat laatste krijgt altijd de voorkeur. Het voordeel hiervan is dat het alarmsysteem is aangepast naar de beveiligingsrisico’s van je woning. Mogelijk bevindt er zich een wat ouder raam in de buurt van het platte dak van de aanbouw. Het is voor inbrekers een kans om bij je woning binnen te komen. Door een bewegingssensor bij dit raam op te hangen wordt het alarm tijdens de inbraakpoging geactiveerd, wat inbrekers in veel gevallen afschrikt. Een slotenmaker kan helpen bij het identificeren van de risico’s in de inbraakbeveiliging van je woning. Ook kan deze je meer vertellen over de verschillende componenten die je aan zo’n alarmsysteem toe kunt voegen. Moderne alarmsystemen zijn te koppelen aan het netwerk in huis, waardoor je op afstand gewaarschuwd wordt in het geval van een geactiveerd alarm.